FAQ

Heb je vragen over BCI Gebouw? Kijk dan snel of jouw vraag hier tussen staat. We hebben de FAQ opgedeeld in technische vragen voor gebruikers en overige vragen over de bruikbaarheid van BCI Gebouw.

Staat jouw vraag hier niet tussen? Neem dan contact met ons op via info@bcigebouw.nl.

Er zijn verschillende licenties die toegang geven tot BCI Gebouw. Deze licenties hebben een duur van 12 maanden. Zie www.bcigebouw.nl/licenties/kosten-en-bundels/ voor meer informatie

BCI Gebouw laat alle relevante indicatoren zien die te maken hebben met verantwoord materiaalgebruik, zoals Milieuprestatie Gebouwen (MPG), Milieukosten Indicator (MKI), MPG-2 (Paris Proof Indicator), GWP per fase A – D (Embodied Carbon), Construction Stored Carbon (CSC), Material Circularity Index (MCI), Losmaakbaarheid (LI) en Building Circularity Index (BCI).

De data van BCI Gebouw wordt binnen de Europese Unie bewaard, in Duitsland

BCI Gebouw is het eerste meetinstrument dat zowel de milieuprestatie, de CO2-prestatie als de circulaire prestatie van de materiaalkeuze laat zien. BCI Gebouw geeft niet alleen inzicht, maar helpt ook te optimaliseren op indicator naar keuze. Daarnaast is een berekening binnen BCI Gebouw overdraagbaar, bijvoorbeeld van (ontwikkelende) bouwer naar vastgoedeigenaar.

BCI Gebouw laat per materiaal zien wat de milieu-, CO2- en circulaire prestaties zijn. BCI Gebouw biedt tevens de mogelijkheid de materialen te filteren op de prestaties van de indicator naar keuze.

Ja, BCI Gebouw is een door de Nationale Milieudatabase (NMD) erkend en gevalideerd instrument om berekeningen voor Milieuprestatie Gebouwen (MPG) mee te maken. Data uit BCI Gebouw kan hiermee gebruikt worden als officieel bewijs bij aanbestedingen of subsidie-aanvragen.

Ja, BCI Gebouw biedt een materialenpaspoort als één van de rapportagemogelijkheden. Het materialenpaspoort uit BCI Gebouw is door platform CB’23 erkend als materialenpaspoort.

Het aantal gebruikers dat u toegang geeft tot uw account is onbeperkt. U kunt tevens gebruikers van buiten uw organisatie toegang geven tot uw account.

De BCI meetmethode is geen een-op-een vertaling van de meetmethode van Platform CB’23 maar het past dezelfde principes toe. Circulariteit wordt meetbaar gemaakt aan de hand van de principes ‘beschermen van materiaalvoorraden’ (uitgedrukt in de MCI), beschermen van het milieu (uitgedrukt in MKI) en ‘beschermen van bestaande waarde’ (uitgedrukt in LI). De BCI meetmethode past door BCI Gebouw ontwikkelde rekenregels toe om deze principes in een eenpuntscore uit te drukken. Hoe de BCI meetmethode verder aansluit op de meetmethode van Platform CB ’23 wordt uitgebreid behandeld in de BCI Gebouw training.

Ja, BCI Gebouw biedt de mogelijkheid om iemand als ‘viewer’ toe te voegen aan een project. Deze persoon kan dan alleen meekijken in het project waaraan hij/zij is toegewezen en heeft alleen rechten om mee te kijken, maar niet om een calculatie aan te passen.

Dit is nog niet toegepast in BCI Gebouw. Je kan een product- en materiaalstaat samenstellen in BCI Gebouw en dit gebruiken om zelf de (meer)investeringskosten te bepalen.

Momenteel is dit nog niet mogelijk. Deze functionaliteit is in ontwikkeling maar op dit moment is nog niet bekend wanneer deze functie beschikbaar is.

Het is niet mogelijk om zelf een gebouw te verwijderen. Gebouwen worden na 12 maanden inactief en gaan vanaf dat moment niet ten koste van de het aantal te berekenen projecten, tenzij het gebouw wordt gereactiveerd. Toch een oud gebouw verwijderen? Neem dan contact op met uw BCI Gebouw contactpersoon of via info@bcigebouw.nl