FAQ
Heb je vragen over het gebruik van BCI Gebouw? Kijk dan snel of jouw vraag hier tussen staat. We hebben de FAQ opgedeeld in vragen over de bruikbaarheid van BCI Gebouw en technische vragen voor onze gebruikers.
FAQ | Functionaliteit
Er zijn verschillende licenties die toegang geven tot BCI Gebouw. Deze licenties hebben een duur van 12 maanden. Zie www.bcigebouw.nl/licenties/kosten-en-bundels/ voor meer informatie
BCI Gebouw laat alle relevante indicatoren zien die te maken hebben met verantwoord materiaalgebruik:
- Milieuprestatie Gebouwen (MPG)
- Milieukosten Indicator (MKI)
- MPG-2/Paris Proof Indicator
- GWP per fase A-D (Embodied Carbon)
- Construction Stored Carbon (CSC)
- Material Circularity Index (MCI)
- Verantwoorde herkomst grondstoffen
- Toekomstscenario
- Losmaakbaarheid (LI)
- Building Circularity Index (BCI)
Alle indicatoren worden op berekend op de manier zoals omschreven door de leidende organisaties in Nederland, zoals de Nationale Milieudatabase (NMD), Dutch Green Building Council (DGBC) en Cirkelstad/Het Nieuwe Normaal (HNN).
De data van BCI Gebouw wordt binnen de Europese Unie bewaard, in Duitsland
BCI Gebouw is het eerste meetinstrument dat alle leidende prestaties, zowel de milieuprestatie, de CO2-prestatie als de circulaire prestatie van de materiaalkeuze laat zien:
- Inzicht op zowel gebouwniveau als op productniveau
- Inzicht in de mate van invloed per product op de indicator naar keuze
- Alternatieven aanbiedt binnen dezelfde NL/SfB code
- Databases aan elkaar gekoppeld heeft en deze dagelijks update
- Kan starten met diverse archetypen, zowel in maatvoering als in type uitvoering
- Werkt met een softwarepartner die ISO27001 en ASAE2403 gecertificeerd is
- Biedt toegang tot een onbeperkt aantal gebruikers zónder meerprijs
- Werkt met verschillende autorisatieniveaus binnen één licentie
- Berekeningen kan overdragen tussen verschillende accounts in BCI Gebouw (van opdrachtgever naar vastgoedeigenaar)
- De mogelijkheid biedt om de forfaitaire waarden toekomstscenario en losmaakbaarheid aan te passen aan meer circulaire varianten
BCI Gebouw laat per materiaal zien wat de milieu-, CO2- en circulaire prestaties zijn. Heb jij jouw gebouw ingevoerd, dan kun je door te klikken op de indicator naar keuze (bijv. MKI, PPI of LI) tevens de materialen rangschikken op de prestaties van de indicator naar keuze. Zo zie je welke materialen veel impact hebben op de score en welke materialen nauwelijks impact hebben.
Daarnaast biedt BCI Gebouw de mogelijkheid om alle materialen binnen dezelfde NL/SfB codering te filteren op indicator naar keuze. Hierdoor kun je gemakkelijk zien welke alternatieven er op de markt zijn en hoe deze scoren per indicator.
Ja, BCI Gebouw is een door de Nationale Milieudatabase (NMD) erkend en gevalideerd instrument om berekeningen voor Milieuprestatie Gebouwen (MPG) mee te maken. Data uit BCI Gebouw kan hiermee gebruikt worden als officieel bewijs bij aanbestedingen of subsidie-aanvragen.
Ja, BCI Gebouw biedt een materialenpaspoort als één van de rapportagemogelijkheden. Het materialenpaspoort uit BCI Gebouw is door platform CB’23 erkend als materialenpaspoort.
Bijkomend voordeel is dat het materialenpaspoort uit BCI Gebouw als berekening over te dragen is tussen verschillende accounts. Hiermee kunnen bouwbedrijven niet alleen het fysieke materialenpaspoort overdragen, maar de gehele berekening overzetten op het BCI Gebouw account van de opdrachtgever (vastgoedeigenaar). Dit is voor laatstgenoemde een ideaal startpunt om dit te koppelen aan zijn meerjarenonderhoudsplanning (MJOP), transformaties en renovaties bij te houden en inzicht in deze materiaalstromen in een latere fase te koppelen aan financiële incentives als CO₂-beprijzing en restwaarde.
Het aantal gebruikers dat u toegang geeft tot uw account is onbeperkt. U kunt tevens gebruikers van buiten uw organisatie toegang geven tot uw account. Door verschillende autorisatieniveaus bepaalt de hoofdgebruiker (de administrator) de rechten van de medegebruikers. Deze kunnen per persoon verschillend zijn.
De BCI (index) meetmethode is geen een-op-een vertaling van de meetmethode van Platform CB’23 maar het past dezelfde principes toe. Circulariteit wordt meetbaar gemaakt aan de hand van de principes ‘beschermen van materiaalvoorraden’ (uitgedrukt in de MCI), beschermen van het milieu (uitgedrukt in MKI) en ‘beschermen van bestaande waarde’ (uitgedrukt in LI). De BCI meetmethode past door BCI Gebouw ontwikkelde rekenregels toe om deze principes in een eenpuntscore uit te drukken. Hoe de BCI meetmethode verder aansluit op de meetmethode van Platform CB ’23 wordt uitgebreid behandeld in de BCI Gebouw training.
Ja, BCI Gebouw biedt de mogelijkheid om iemand als ‘viewer’ toe te voegen aan een project. Deze persoon kan dan alleen meekijken in het project waaraan hij/zij is toegewezen en heeft alleen rechten om mee te kijken, maar niet om een calculatie aan te passen. Deze persoon kan desgewenst in een latere fase weer verwijderd worden van het account.
Dit is nog niet toegepast in BCI Gebouw. Je kan een product- en materiaalstaat samenstellen in BCI Gebouw en dit gebruiken om zelf de (meer)investeringskosten te bepalen.
Momenteel is dit nog niet mogelijk. Deze functionaliteit is in ontwikkeling maar op dit moment is nog niet bekend wanneer deze functie beschikbaar is.
Het is niet mogelijk om zelf een gebouw te verwijderen. Gebouwen worden na 12 maanden inactief en gaan vanaf dat moment niet ten koste van de het aantal te berekenen projecten, tenzij het gebouw wordt gereactiveerd. Toch een oud gebouw verwijderen? Neem dan contact op met uw BCI Gebouw contactpersoon of via info@bcigebouw.nl.
Leuk dat je interesse hebt in BCI Gebouw. Een demo aanvragen is mogelijk. Deze is 2 weken geldig en wordt daarna weer verwijderd. Dit doe je door jouw demo aan te vragen via info@bcigebouw.nl o.v.v. demo aanvraag.
Let op: werk je voor het eerst met BCI Gebouw, dan is het handig om de handleiding of ons YouTube kanaal te bezoeken om wegwijs te worden in de software.
Let op: de data in de demo omgeving wordt minder vaak geüpdated dan de productie-omgeving. Dat betekent dat calculaties in de demo omgeving niet altijd de juiste data bevatten. De demo omgeving is dan ook bedoeld om inzicht en gevoel te krijgen met het werken met BCI Gebouw als softwareprogramma.
BCI Gebouw heeft een koppeling met Planon MJOP (meerjarenonderhoudsplanning) software.
Hierbij hebben wij een koppeling gemaakt tussen beide platformen, waardoor het mogelijk is om de milieu-, CO₂- en circulariteisimpact van gepland onderhoud inzichtelijk te maken. Dat is niet alleen handig als data voor rapportageverplichtingen als CSRD, maar biedt tevens houvast voor het overwegen van alternatieven bij gepland transformatie en legt de basis van financiële incentives als materiaalgebonden CO₂-beprijzing en restwaarde.
Neem voor meer informatie over deze Planon Building Circularity Insights op met uw contactpersoon binnen BCI Gebouw of met Planon.
FAQ | Technische Vragen
In BCI Gebouw stel je efficiënt een MPG-/CO₂ en Circulariteitsberekening tegelijk op. Het gaat om twee berekeningen met twee gekoppelde databases. De werkwijze is als volgt:
1. Maak eerst de MPG-berekening met correcte hoeveelheden, materialisatie, schaling en scope.
2. Gebruik deze vervolgens als basis voor de BCI-berekening: open het BCI-tabblad en controleer BCI-mapping, verschalingsfactor en losmaakbaarheidsindex. Dit duurt ongeveer 1 uur.
3. Bereken MKI% en Massa% (extra actie in actiepaneel) en controleer de berekening in de lijstweergave:
a. Sorteer op MKI% en controleer onrealistisch hoge/lage scores.
b. Sorteer op Massa% en controleer onrealistisch hoge/lage scores.
Controleer tot 80% van de totale massa en 80% van de totale MKI dubbel gecheckt is (80/20-regel).
Zo loop je meerdere keren de invoer na voor een betrouwbare berekening.
Vraag eerst toegang aan tot de testomgeving via een mail naar techniek@bcigebouw.nl. In de testomgeving kun je op scenarioniveau de methode voor berekeningen selecteren.
Let op: EN15804+A2 berekeningen zijn nog niet volledig betrouwbaar. Veel producten hebben geen A2-data, waardoor de MKI op 0 staat. Deze producten moeten handmatig worden geüpdatet naar een nieuwere versie, zoals uitgelegd in de volgende YouTube-video: https://youtu.be/bBRPxy4zAZ0.
Nieuwe producten zijn vaak later gepubliceerd, en beschikbaar als de peildatum wordt aangepast. Alle categorie 3 producten zijn eind augustus opnieuw gepubliceerd, de huidige versies geven een MKI van 0.
De NMD heeft een lijst met LCA’s die fouten bevatten. Deze zijn actief maar leiden mogelijk tot hoge, onrealistische MKI-scores: https://milieudatabase.nl/nl/actueel/nieuws/correctie-van-hoge-mki-in-a2-set-milieuverklaringen-met-set-a2/
We bevinden ons in een overgangsfase in de Nationale Milieudatabase. Oudere berekeningen zijn lastiger te converteren, maar nieuwe zullen gemakkelijker te maken zijn met A2-data.
Alle indicatoren worden op berekend op de manier zoals omschreven door de leidende organisaties in Nederland, zoals de Nationale Milieudatabase (NMD), Dutch Green Building Council (DGBC) en Cirkelstad/Het Nieuwe Normaal (HNN).
BCI Gebouw kan pdf-rapporten exporteren. Deze zijn er voor verscheidene doeleinden. Ook is het mogelijk een Excel-export te maken, om zelf de berekening uit BCI Gebouw verder te analyseren. Bekijk hoe je gegevens exporteert in de volgende video: https://youtu.be/DpdCfBPW2uY?feature=shared&t=851
Het aandeel biobased is gewogen op de massa (kg) van materialen. Als het gebouw veel biobased materialen bevat, maar bijvoorbeeld ook een betonnen fundering, dan weegt dit zwaarder mee voor het aandeel biobased (%). Dit komt omdat 1 m3 beton gemiddeld 5 keer zo zwaar is per m3.
Er zijn 4 gebruikersrollen in BCI Gebouw.
1. Adminstrator
2. Moderator
3. Calculator
4. Viewer
Hierbij kun je voor de groep calculator onderscheid maken in calculators intern en extern. Waar externen altijd in een team moeten worden aangemaakt, is dat voor de calculator intern niet nodig. Deze kan dan wel alle projecten binnen het account inzien.
In de gebruikershandleiding en demonstratievideo vind je een uitleg over hoe je gebruikers kunt aanmaken.
https://www.bcigebouw.nl/kennisbank/handleiding/
https://www.youtube.com/watch?v=L_qmtFarPF4&t
Let op: Het is technisch mogelijk meerdere rollen toe te wijzen aan één gebruiker. Dit zal echter leiden tot conflicten in de bijbehorende rechten. Wijs dus slechts één rol per gebruiker toe.
Als een product ‘exclusief’ is, wordt een product niet meegeteld in de berekening. Deze functie kan handig zijn bij het vergelijken van varianten in een berekening.
De producten uit de NMD zijn geldig voor een specifieke periode. Als je de peildatum aanpast, en producten daarmee niet meer geldig zijn, dan worden deze producten automatisch op ‘exclusief’ gezet. Dit betekent dat deze producten niet meer meetellen in de berekening.
Let op: Producten worden niet automatisch weer inclusief bij het terug aanpassen van de peildatum, dit dien je handmatig te doen.
BCI Gebouw maakt gebruik van drie databases:
- De Nationale Milieu Database (NMD) voor milieu/CO₂-impact;
- De NIBE database voor de herkomst en toekomstscenario en CO₂-opslag;
- De Alba Concepts losmaakbaarheidsdatabase, voor de forfaitaire losmaakbaarheidsprestatie
Voor de Alba Concepts losmaakbaarheidsdatabase hebben wij een unieke samenwerking met zowel Alba Concepts en Nibe, waardoor wij deze technische gezien tot één database kunnen samensmelten, waardoor wij alleen nog maar de koppeling tussen de NMD en deze gecombineerde database moeten maken. Wij stellen maken zelf een zo goed mogelijke standaardkoppeling tussen deze databases. Omdat de databases niet exact 1:1 overeenkomen, is een perfecte koppeling helaas niet altijd mogelijk.
Als je zelf een ander BCI/NIBE product wilt koppelen met een NMD product (als dit voor jouw toepassing beter uitkomt), dan is dat mogelijk. Zie de volgende video voor een demonstratie: https://youtu.be/DpdCfBPW2uY?t=492
We gebruiken de SGS Search methode om CO₂-opslag te berekenen. Dit is voorgeschreven in Het Nieuwe Normaal Gebouw V1.0 Lees voor de toelichting ook: https://circulairebouweconomie.nl/wp-content/uploads/2023/01/Onderzoeksrapport-Koolstofvastlegging-biobased-materialen.pdf
Helaas bevatten niet alle producten de benodigde data om de CO₂-opslag te berekenen. In dat geval is er geen CO₂-opslag berekend.
Het percentage storten en/of verbranden is gebaseerd op producten uit de NIBE-database, en gebaseerd op merkongebonden LCA’s en verwerkingsscenario’s zoals voorgeschreven door de NMD: https://milieudatabase.nl/nl/downloads-plugin/download/15/. Afwijken is alleen mogelijk als alternatieve verwerkingsscenario’s door de leverancier zijn aangetoond in een specifieke LCA. Voorbeelden zijn de Derix CLT-producten, waarbij 60% hergebruik is gevalideerd door een onafhankelijke LCA-toetser van de NMD.
Als er specifieke LCA’s van leveranciers zijn die betere recycling of hergebruik scenario’s aantonen, ontvangen wij deze graag voor toevoeging aan de product database. Eigen verwerkingsscenario’s aanpassen is niet toegestaan om de betrouwbaarheid van berekeningen te waarborgen.
Er is een optie om herkomst- en toekomstscenario’s aan te passen naar 100% hergebruikt of herbruikbaar, maar dit vereist aantoonbaarheid. Het aantonen van hergebruik in de toekomst is in de praktijk complex. In de meeste situaties is een combinatie van een hoge losmaakbaarheid en een terugnamegarantie door de product leverancier de basis voor de bepaling van herbruikbaarheid. Platform CB’23 biedt een leidraad voor toekomstig hergebruik: https://platformcb23.nl/.
Dit is nog niet toegepast in BCI Gebouw. Je kan een product- en materiaalstaat samenstellen in BCI Gebouw en dit gebruiken om zelf de (meer)investeringskosten te bepalen.
Momenteel is dit nog niet mogelijk. Deze functionaliteit is in ontwikkeling maar op dit moment is nog niet bekend wanneer deze functie beschikbaar is.
Het is niet mogelijk om zelf een gebouw te verwijderen. Gebouwen worden na 12 maanden inactief en gaan vanaf dat moment niet ten koste van de het aantal te berekenen projecten, tenzij het gebouw wordt gereactiveerd. Toch een oud gebouw verwijderen? Neem dan contact op met uw BCI Gebouw contactpersoon of via info@bcigebouw.nl.
Leuk dat je interesse hebt in BCI Gebouw. Een demo aanvragen is mogelijk. Deze is 2 weken geldig en wordt daarna weer verwijderd. Dit doe je door jouw demo aan te vragen via info@bcigebouw.nl o.v.v. demo aanvraag.
Let op: werk je voor het eerst met BCI Gebouw, dan is het handig om de handleiding of ons YouTube kanaal te bezoeken om wegwijs te worden in de software.
Let op: de data in de demo omgeving wordt minder vaak geüpdated dan de productie-omgeving. Dat betekent dat calculaties in de demo omgeving niet altijd de juiste data bevatten. De demo omgeving is dan ook bedoeld om inzicht en gevoel te krijgen met het werken met BCI Gebouw als softwareprogramma.
Staat jouw vraag hier niet tussen? Neem dan contact met ons op.
Voor vragen over toepasbaarheid, trainingen of tarieven: info@bcigebouw.nl
Voor technische vragen: techniek@bcigebouw.nl