Databases
Binnen BCI Gebouw huizen alle officiële rekenmethodes en databases. Hiermee voldoet BCI Gebouw aan alle kwantitatieve inzichten die nodig zijn om te matchen aan CB’23, Het Nieuwe Normaal of ter onderbouwing van BREEAM-NL credits. BCI Gebouw maakt gebruik van de volgende databases:
- Nationale Milieu Database (NMD);
- EPIC/Nibe database;
- Alba Concepts Losmaakbaarheidsdatabase.
BCI heeft ervoor gezorgd dat alle databases aan elkaar gekoppeld zijn, waardoor deze bij de invoer van de data van een vastgoedobject eenvoudig en snel met elkaar communiceren. Hierdoor is dubbele invoer niet langer noodzakelijk. Dat is snel en effectief.
A1 én A2 dataset
De Nationale Milieudatabase (NMD) levert momenteel 2 datasets op basis van verschillende methodieken en milieu-impactcategorieën:
- De A1-dataset – op basis van 11 milieu-impactcategorieën. Deze database is voorlopig leidend voor de bepaling van de wettelijke MPG-score
- De A2-dataset – op basis van 19 milieu-impactcategorieën. Deze database zal in de toekomst leidend zijn voor de bepalen van de MPG score, maar is reeds vanaf 1 januari leidend als dataset voor het indienen van berekeningen t.b.v. MIA/Vamil aanvragen.
De A1 én de A2 dataset zijn beide in BCI Gebouw aanwezig en te gebruiken. Er dient bij een berekening echter gekozen te worden voor het gebruik van de A1 of de A2 dataset. Het is mogelijk om de berekening te kopiëren naar een nieuw scenario en deze ‘om te zetten’ naar de andere dataset. Hierbij kan het voorkomen dat sommige producten niet aanwezig zijn en er alternatieven gezocht dienen te worden, omdat in beide databases niet exact dezelfde producten aanwezig zijn.
Overschrijven van forfaitaire scenario’s
BCI Gebouw maakt gebruik van de databases van Nibe (grondstoffenstroom) en Alba Concepts (losmaakbaarheid).
Voor de indicatoren losmaakbaarheid, toekomstscenario, als voor de werkelijke levensduur, maakt BCI Gebouw gebruik van vooraf ingevulde (forfaitaire) waarden. Dat betekent, dat BCI Gebouw de waardering uit de meest voorkomende scenario’s als forfaitaire waarde hanteert. Dit is super handig, omdat deze waarde in het gros van de gevallen een goede waarde-indicatie geeft van de behaalde prestaties. Toch is deze waarde niet onherroepelijk.
In de transitie van een lineaire naar een circulaire bouweconomie komen er dagelijks nieuwe producten op de markt, worden nieuwe typen verbindingen ontworpen en worden afspraken met leveranciers gemaakt over terugnamegaranties en restwaarden. Dat betekent, dat er in sommige gevallen wordt afgeweken van de forfaitaire waarden voor losmaakbaarheid of toekomstscenario ten opzichte van de databases.
BCI Gebouw biedt als instrument de gelegenheid om op productniveau deze waarden aan te passen en daarmee af te wijken van de forfaitaire waarde. Dit is noodzakelijk om gebruikers de correcte waarde van hun circulaire prestaties in BCI Gebouw weer te geven.
Deze flexibiliteit is van groot belang in de transitie naar een circulaire bouweconomie en heeft bovendien een stimulerende werking op de gebruikers die deze afwijkende waarden weten te realiseren. Vast blijven houden aan forfaitaire waarden zou BCI Gebouw ongeschikt maken als instrument om losmaakbaarheid te meten en uit te drukken.
Hulp gewenst bij het op de juiste manier aanpassen van de forfaitaire waarde? Een BCI Gebouw Expert kan jou hierbij helpen. In overleg met BCI Gebouw past Alba Concepts regelmatig de fortaitaire waarden van de losmaakbaarheidsdatabase aan, zodat deze altijd up-to-date is.


